Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pálava z Moravy za 59 Kč. A teď tu o Budulínkovi prosím.

8. 08. 2014 9:00:00
Minulý týden jsem procházel kolem večerky, ve které stáčí sudová vína. Údajně z Moravy. Lehce jsem se pousmál.

I přesto, že je Pálava momentálně nejvíce vysazovaná odrůda v České republice, tak jí je stále tak málo, že prostě není možné, aby se vyskytovala tak masivně ve všech vinotékách, samoobsluhách a dalších stáčírnách vína.

V současné době je vysázena přibližně na 300 hektarech, což logicky nemůže spotřebu pokrýt. A to vůbec neberu v potaz to, že se spousta Pálavy lahvuje. Co se tedy v kegech skrývá?

Ve spoustě vinoték se dozvíte, že jejich Pálava pochází ze Slovenska. Proti tomu bych nic neměl, pokud je původ jasně deklarován, tak mi to v žádném případě nevadí. Jenže problém vidím v tom, že na Slovensku se pěstuje Pálava na necelých 60 hektarech a z toho se velká část prodá přímo u našich bratrů jak v sudové, tak lahvové podobě. A na samotný dovoz do České republiky tedy už moc hroznů nezbude.

Podle mě je potřeba zabrousit ještě více na východ. Tipoval bych Maďarsko či Makedonii a nějakou směs Tramínu či Muškátu a nějakého "slaďáku". Oblibě se přece těší Pálava sladká či polosladká. To mi připomíná, jak se jedna paní pozastavila nad naším suchým Tramínem a přesvědčovala mě, že je to nesmysl, že Tramín je vždy pouze sladký...

Hodně často se také stává, že se ve vinotéce klame zákazník tím, že se napíše "Víno typu Pálava", což je většinou směs všeho možného. Nebo se nám jen někteří nepoctiví prodejci snaží pomoci. Zkuste si představit sami sebe, jak si objednáváte víno s názvem Cserszegi Fűszeres. Ona ta Pálava zní skutečně lépe.

Pojďme se nyní podívat trochu blíže na kalkulaci.

V minulém roce se hrozny Pálavy prodávaly v rozmezí 20 až 30 Kč za kilogram hroznů. Samozřejmě dle cukernatosti. V průměru tedy za 25 Kč za kilogram hroznů. Výlisnost se u Pálavy pohybuje v průměru kolem 60 %, což znamená, že na litr vína se spotřebuje přibližně 1,7 kg hroznů, což dělá v nákladech jen za hrozny 42,5 Kč. Když si k tomu přidáme kvasinky + ostatní přípravky (např.: bentonit), práci, přepravu, zisk vinaře, zisk prodejce, energie, atd. tak si prostě nedovedu představit, že by se tohle všechno vešlo do 16,50 Kč. A to se vůbec nebavím o započítání lisu, mlýnku, filtru, čerpadla, plničky...

Samozřejmě je možná i varianta, že má vinař vlastní hrozny a v tom případě je zisk o něco větší, ale upřímně si myslím, že kvůli zisku 10 Kč by to nikdo nedělal. To ty hrozny může raději prodat a vydělá stejně a "bez práce".

Ale co, zákazníci si přejí Pálavu, tak ji přece musí dostat za každou cenu.

Klobouk dolů před všemi poctivými prodejci. Z vlastní zkušenosti vím, že stále jsou, ale bohužel jich není většina.

Autor: Tomáš Zbořil | pátek 8.8.2014 9:00 | karma článku: 18.68 | přečteno: 933x

Další články blogera

Tomáš Zbořil

Mladí vinaři aneb budoucnost vinařství v ČR

Mezi vinaři, obvlášť mezi těmi mladými, mám spoustu kamarádů. Jsou to kluci (vinařek, pravda, bohužel tolik neznám), kteří by se v naprosté většině dali charakterizovat podle určitého vzorce.

22.3.2016 v 9:37 | Karma článku: 10.01 | Přečteno: 428 | Diskuse

Tomáš Zbořil

Vína Paměti národa

Nápad na vytvoření speciální edice vín, tzv. Vína Paměti národa vznikl někdy během podzimu 2013. A to v podstatě náhodou - při brouzdání internetem jsem narazil na organizaci, která dokumentuje vzpomínky pamětníků důležitých historických fenoménů 20. století a snaží se, aby se o těchto příbězích dozvěděla širší veřejnost.

31.3.2015 v 16:34 | Karma článku: 7.36 | Přečteno: 254 | Diskuse

Tomáš Zbořil

Co přineslo posledních 365 dní...

V dnešním díle proberu změny, které se v našem vinařství za loňský rok udály. Jedná se spíše o takový zběžný výčet – abyste měli představu, jak se vlastně takové začínající vinařství může během roku vyvinout, jak může „vyrůst“.

24.3.2015 v 20:02 | Karma článku: 5.58 | Přečteno: 186 | Diskuse

Tomáš Zbořil

Po půl roce opět o víně

Tak jsem se opět po delší pauze dostal k psaní blogu. Původní nadšení, kdy jsem publikoval tři články týdně, vzalo i kvůli přípravám na vinobraní velmi rychle za své. Sklizeň každopádně dopadla uspokojivě a myslím, že se naše vína povedla, ačkoli vinařům loňský podzim zrovna nepřál. Snad štěstí začátečníků.

17.3.2015 v 12:30 | Karma článku: 5.43 | Přečteno: 217 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Petr Omelka

O zakopaných Němcích, chytání syslů a vstupu do KSČ

Byla to taková krásná pozdně letní neděle, provoněná začínajícím podzimem. Čas burčáku a zvláštních setkání.

16.10.2017 v 20:53 | Karma článku: 13.37 | Přečteno: 330 | Diskuse

Pavel Vrba

Byl jsem dneska poctěn, když jsem tu vobálku vobržel.

A hnedle se cejtím takovej důležitej a chtěnej. Nestává se mi to často, maximálně jedenkrát za 4 roky. A taková vobálka, ta v sobě ukrejvá zajímavý věci. K pobavení, k pláči i znechucení. Když ji totiž votevřu, nestačím se divit.

16.10.2017 v 18:12 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 505 | Diskuse

Vladimír Aim

Tohle máme volit

Již v pondělí se všichni budeme držet za hlavy a naříkat, koho jsme si to zvolili, a bude nám jasné, že tlupa právě zvolených není schopna zodpovědně rozhodovat vůbec o ničem.

16.10.2017 v 17:35 | Karma článku: 11.76 | Přečteno: 583 | Diskuse

Martin Faltýn

Volební guláš a koblihy už nestačí. Je třeba přidat!

Každý se rád občas nechá překvapit něčím neobvyklým, novým, zajímavým... někdy i neotřelým. A to i ve volbách. A tak je guláš nahrazen koblihami, druhdy se jezdilo "Zemákem"... Občas to ale přestřelí.

16.10.2017 v 17:20 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 258 | Diskuse

Jana Slaninová

Lotr intelektuál

Pohádky jsou něco, co nás provází od dětství. Holky chtějí být princezny nebo Popelky, kluci rytíři nebo lapkové. A s některými jejich touhy rostou.

16.10.2017 v 9:33 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 400 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 735

http://www.mladivinari.cz

https://www.facebook.com/MladiVinari/?fref=ts

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.