I přesto, že je Pálava momentálně nejvíce vysazovaná odrůda v České republice, tak jí je stále tak málo, že prostě není možné, aby se vyskytovala tak masivně ve všech vinotékách, samoobsluhách a dalších stáčírnách vína.
V současné době je vysázena přibližně na 300 hektarech, což logicky nemůže spotřebu pokrýt. A to vůbec neberu v potaz to, že se spousta Pálavy lahvuje. Co se tedy v kegech skrývá?
Ve spoustě vinoték se dozvíte, že jejich Pálava pochází ze Slovenska. Proti tomu bych nic neměl, pokud je původ jasně deklarován, tak mi to v žádném případě nevadí. Jenže problém vidím v tom, že na Slovensku se pěstuje Pálava na necelých 60 hektarech a z toho se velká část prodá přímo u našich bratrů jak v sudové, tak lahvové podobě. A na samotný dovoz do České republiky tedy už moc hroznů nezbude.
Podle mě je potřeba zabrousit ještě více na východ. Tipoval bych Maďarsko či Makedonii a nějakou směs Tramínu či Muškátu a nějakého "slaďáku". Oblibě se přece těší Pálava sladká či polosladká. To mi připomíná, jak se jedna paní pozastavila nad naším suchým Tramínem a přesvědčovala mě, že je to nesmysl, že Tramín je vždy pouze sladký...
Hodně často se také stává, že se ve vinotéce klame zákazník tím, že se napíše "Víno typu Pálava", což je většinou směs všeho možného. Nebo se nám jen někteří nepoctiví prodejci snaží pomoci. Zkuste si představit sami sebe, jak si objednáváte víno s názvem Cserszegi Fűszeres. Ona ta Pálava zní skutečně lépe.
Pojďme se nyní podívat trochu blíže na kalkulaci.
V minulém roce se hrozny Pálavy prodávaly v rozmezí 20 až 30 Kč za kilogram hroznů. Samozřejmě dle cukernatosti. V průměru tedy za 25 Kč za kilogram hroznů. Výlisnost se u Pálavy pohybuje v průměru kolem 60 %, což znamená, že na litr vína se spotřebuje přibližně 1,7 kg hroznů, což dělá v nákladech jen za hrozny 42,5 Kč. Když si k tomu přidáme kvasinky + ostatní přípravky (např.: bentonit), práci, přepravu, zisk vinaře, zisk prodejce, energie, atd. tak si prostě nedovedu představit, že by se tohle všechno vešlo do 16,50 Kč. A to se vůbec nebavím o započítání lisu, mlýnku, filtru, čerpadla, plničky...
Samozřejmě je možná i varianta, že má vinař vlastní hrozny a v tom případě je zisk o něco větší, ale upřímně si myslím, že kvůli zisku 10 Kč by to nikdo nedělal. To ty hrozny může raději prodat a vydělá stejně a "bez práce".
Ale co, zákazníci si přejí Pálavu, tak ji přece musí dostat za každou cenu.
Klobouk dolů před všemi poctivými prodejci. Z vlastní zkušenosti vím, že stále jsou, ale bohužel jich není většina.