Největší změny zasáhly naše technologie. Prvním nákupem byl použitý pneumatický lis, který práci jednak urychluje, ale také je šetrnější k hroznům – lisuje za velmi nízkých tlaků, čímž se zabraňuje nežádoucímu rozdrcení peciček. I tak už ale nikdy nezapomenu na nekonečné noci, za kterých jsme zpracovávali tuny hroznů na našem starém dřevěném hydraulickém lisu o objemu 200 litrů (nový lis má objem čtyřnásobný). Někdo říká, že je to romantika. Možná ano, ale jen prvních pár hodin. Dvacáté plnění lisu je už leda ke zbláznění.
Investovali jsme rovněž do nerezového odzrňovače, kterým jsme nahradili 30 let starý lakovaný
mlýnek na hrozny. Přibylo i nějaké to čerpadlo a pro mě nejdůležitější přístroj - chladící agregát. Díky němu můžeme regulovat teplotu kvašení, což se projevuje na aromatice a čistotě kvašení. Dále jsme pořídili křemelinový filtr, který nahradil filtr deskový, (křemelina je pro víno také šetrnější) a plničku lahví s filtrační svíčkou. Fotky časem přidám na náš facebookový profil.
Nabrali jsme také mnoho nových znalostí, začal jsem se ještě intenzivněji zajímat o technologii výroby vín a zároveň začal studovat vysokou vinařskou školu v Lednici, obor Vinohradnictví a vinařství. Rovněž jsem nastoupil jako pomocný technolog do vinařství paní Bettiny Lobkowicz v Mělníku - o této zkušenosti se podělím v některém z budoucích článků.
Také jsme se samozřejmě podíleli na mnoha akcích, pokračovali jsme ve spolupráci s Veselským kulturním centrem při otevírání sklepů v Zarazicích. Letos v květnu zahájíme už třetí ročník této populární akce. Rovněž jsme vymysleli a zrealizovali úspěšný projekt vína Cuvée Naděje ve spolupráci s firmou Avon, kdy část výtěžku jde na nadaci bojující proti rakovině prsu. Pro letošní rok v akci rovněž pokračujeme.
A v neposlední řadě jsme spojili síly s organizací Post Bellum, která dokumentuje vzpomínky pamětníků důležitých historických události. Pro ni jsme vytvořili speciální edici 241 lahví vín. Ale o tom zase příští týden.