Středa 10. srpna 2022, svátek má Vavřinec
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 10. srpna 2022 Vavřinec

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

H57e91l39e50n44a 84K92u52b86í64č47k85o47v71á 6929757668837

Francouzi mají přísloví: O barvách a chutích se nediskutuje! (Obdoba našeho: Proti gustu... ) A o víně to platí stejně: Ať si každý pije, co má rád - bílé, červené, suché, sladké. Když mu to chutná, nemůže se splést :)

+3/0
6.8.2014 17:20
Foto

P55e81t40r 19P29a73l39e92č59e73k 3820205884422

Tak to Šumavské bylinné se prý prodává stále, půllitrová láhev kolem stovky, a údajně je to prý Modrý Portugal plus tajná směs extrakt z (snad dvanácti) bylin...no nevím, proč je tak tajný, jestli do toho dávají mandragoru a lomikámen, či co...trochu by mně to děsilo, víno je víno a míchačka s něčím jiným asi není dobrý nápad.

+1/0
6.8.2014 16:58
Foto

F23r63a59n11t24i33š97e88k 62S49m42u11t70n82ý 9336611862365

Mám rád suchá vína, sladké likéry, hořké pivo a silné kořalky.

Ale nejvíc mám rád Vladimíra Kroupu. R^

+4/0
6.8.2014 16:21
Foto

T55i63n96a 31S22o47l71a65n21o50v35á 4297692762746

...čili všechno, co píše.

+4/0
6.8.2014 16:30
Foto

P15e71t82r 21M90a61c43h85á66ň 2291893763287

Mimo téma blogu: Už více než rok jsem od něj nic nečetl(víme proč,ale on nikoho přece nenutí,ho číst).Doporučíte mi nějaký superčlánek?;-)

0/0
6.8.2014 16:34
Foto

T12i56n69a 96S86o56l63a34n44o91v51á 4227382572226

Jasně, zkuste tohle - je to takový kontrapunkt k Absolutnímu kalu z lidské spodiny: (ale nechte si spíš poradit od odborníka, můj tip je ryze amatérský)

http://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/c/415186/Co-je-na-lidech-krasneho.html

+2/0
6.8.2014 16:38
Foto

J56a63n42a 79K65o35v65á20č49o50v94á 1732228775397

Jako kdyby nebylo nad Květák jasnější, že v jeho případě krása střídá nádheru. ;-D

+2/0
6.8.2014 16:39
Foto

P12e31t69r 53M63a64c80h37á41ň 2221223503697

Šmarjápanno!8-o Odteď u mně trvale přeřazen k Ireně F.,Jiřímu H. apod.(podotýkám,že mě nikdo nenutil ho číst...a už ani nedonutí);-(

+2/0
6.8.2014 16:48
Foto

V79l41a98d62i13m31í38r 13K85r20o20u91p45a 8457298561912

To je otázka do pranice:-) Jak kdy. Většinou ale dávám přednost vínům  s "kulatou" chutí, což ty opravdu suché moc nemají. Ale zase když to vezmu prakticky, tak jsem docela poznal rozdíl, když jsem se někdy ztřískal po suchém, nebo sladkém... Po suchém to bylo tak nějak víc k přežití...;-)

+1/−2
6.8.2014 16:03
Foto

P81e51t56r 15P88a29l51e83č93e57k 3750355104662

To se nesmíte ztřískat...sladší víno je na chuť a ne na žížu.;-D

+1/0
6.8.2014 16:06
Foto

V53l84a95d40i18m51í41r 70K90r48o36u25p21a 8597608271282

Vysvětlujte to to vojáčkovi na opušťáku... A vůbec, pamatuje tady někdo Malagello, Rybízák, nebo Šumavské bylinné...?;-D To byl teprve mazec:-)

0/0
6.8.2014 16:09
Foto

P61e79t49r 40P69a93l64e89č22e56k 3780195724622

Znám jen tyto názvy z doslechu přestože časově bych se s tím asi neminul, co to bylo?

0/0
6.8.2014 16:27
Foto

J76a84n52a 66K17o49v14á21č15o60v21á 1602178775727

Tzv. čuča, ovocná a bylinná vína, resp. parodie na vína, v období sedmdesátých až sedmdesátých let. Popíjela je zhusta mládež a nejchudší část obyvatelstva, včetně nižších vojenských hodností, jak již uvedl admirál Roupa. Mohl jste se po požití spolehnout na parádní kocovinu. :-)

+4/0
6.8.2014 16:34
Foto

J17a91n32a 75K38o24v54á60č36o82v89á 1402508945937

až osmdesátých let ;-)

+1/0
6.8.2014 16:35
Foto

P61e61t27r 85P58a40l68e91č53e77k 3240505744882

Ajaj, to musely být strašlivé dunihlavy a stěnolezy.

+2/0
6.8.2014 16:39
Foto

J28a19n86a 85K26o14v64á56č42o44v48á 1312348255827

Na ja, slabší kusy rovnou přecházely na algenu a radepur. ;-D

+1/0
6.8.2014 16:41
Foto

V26l18a63d25i20m97í58r 42K30r29o42u48p98a 8787978241732

Já nevím, já na stěny po požití blinkal a pak po nich lézt nešlo...:-)

0/0
6.8.2014 16:42
Foto

J72a13n54a 33K89o38v15á29č82o46v36á 1152528195367

A tak to vám, podle vašich vinných preferencí, muselo zůstat, ne? ;-D

+1/0
6.8.2014 16:45
Foto

L43a30d74i51s62l17a19v23a 63H39r34u81š91k39o59v82á 6917366958890

Byly,byly;-D;-D;-D;-D

+1/0
6.8.2014 17:25
Foto

M52i39l63a48d25a 79S47o96u47č86k49o34v71á 5376848626711

On to byl jen obarvený a odlazený líh ne?

+1/0
6.8.2014 16:42
Foto

J84a51n44a 98K23o14v30á98č81o97v39á 1262818745567

"Povšimněte si prosím vína. Koupil jsem ho úplně náhodu v supermarketu. Bylo z Jižní Afriky, červené, suché, ale lahvované očividně u nás. Jeho chuť mě ale ,,dostala". Bylo vynikající, s lehce kouřovým buketem a vsadím se, že i znalec se zavázanýma očima by nevěřil, že se dá pořídit za nějakých sedmdesát korun..." ;-D

+6/0
6.8.2014 16:15
Foto

V69l75a34d13i65m35í36r 82V69o22l74k75o 6890102197649

;-D

0/0
6.8.2014 17:57
Foto

F53r96a21n16t83i60š89e39k 34S42m48u42t81n17ý 9796651222925

Vladimíre, nehrajte si na něco, co nejste. To vám nesluší.

+1/0
6.8.2014 16:18
Foto

P64e95t13r 81M95a45c57h68á73ň 2851473383407

Pokud Vám bylo hůř po sladkém,zřejmě jste měl nějaký "docukrovaný" šrot.Kvalitní vína z místní produkce (a to nemyslím to,co se nabízí v supermarketech) tohle nedělají.:-)

+3/0
6.8.2014 16:31
Foto

P98e72t43r 85M28a69c67h71á18ň 2841943783337

Sladká a polosladká vína,zvláště zahraniční(kromě tokajského), mi nikdy příliž nechutnala. Bohužel však "můj" vinař z Blatnice pod Sv.Antonínkem teď tři sezony po sobě sklidil hrozny s velmi vysokou cukernatostí a jsa spokojen 8 let s jeho produkcí,neváhal jsem a "naučil" jsem se pít i polosladké.Přestože budu vždy preferovat suchá až polosuchá bílá vína,musím uznat,že některá polosladká byla "prudce pitelná" a neváhal jsem je zakoupit i podruhé.Musím však dodat,že pokud polosladké (sladké pouze a jen v podobě slámového nebo ledového vína,která se nepijí,ale "polizují"),tak jedině z ČR a nejlépe z jižní Moravy.

0/0
6.8.2014 15:41
Foto

P93e10t62r 41M19a62c95h44á23ň 2601713113747

Jen dodávám,že např.Sauvignon p.s.,ročník 2011 nebo 2012,od "mého" vinaře,ač na etiketě uveden jako "polosladký",byl mnohými přáteli,milovníky sušších vín,označen jednoznačně za polosuchý a můj letošní objev-Saphira-si ani jinak než jako polosladké(ač preferuju sušší,viz výše) nedokážu představit.

0/0
6.8.2014 15:51
Foto

J25a85n14a 90S95t12e49h68l48í30k61o94v54á 6308551205178

Ale já mám opravdu ráda suchá, maximálně polosuchá :-) Já vůbec nerada všechno to „ženské pití“

+2/0
6.8.2014 15:21
Foto

V12l72a58s63t68i21m53i38l 74T43e63n59c81e24r 4270940197560

Ja mám rád muller nebo vlašák. Z takových těch sladkých muškátů se mi lepí huba :-) No a tokajské - to tak opravdu srknout jednu sklenici a prrr. A v zimě na svařák - jedno italské v krabici za dvacku :-)

+1/0
6.8.2014 15:08
Foto

V31l80a14d82i31m46í34r 61K41r79o23u18p75a 8887128521682

Připomněl jste mi známého, co má horský penzion. Když si jeho hosté vyžádají víno, má pro ně ten vtipálek připraveno pár otázek - " ...a budete si přát bílé, nebo červené? Bílé? Mám Müller a Thurgau, jaké si budete přát...?" A když vidí, že hosté váhají a přemýšlí, jaké z těch "dvou" značek dát předost, je mu jasné, že jim může přinést třeba krabičák z Alberta, a oni budou stejně blahem mlaskat...:-)

0/−2
6.8.2014 16:08
Foto

J38a25n93a 55K73o59v62á30č67o84v19á 1662168435987

A pak host předloží průkaz VIP Blogera iDnes a je to, že? ;-D

+2/0
6.8.2014 16:17
Foto

P44e73t34r 38P13a29l50e22č39e17k 3790735244652

No...to váhání a přemýšlení může být způsobeno tím že hosté prostě přemýšlí zda si z nich střílí nebo je jen "divnej" a váhají zda mají odejít rovnou nebo mu před tím ještě dát na budku za to že si z nich střílí.

+1/0
6.8.2014 16:30
Foto

V74l56a38d54i88m78í25r 10K56r30o50u61p62a 8607258941342

Neměli kam odejít, byli u něho na týden ubytováni...;-D

0/0
6.8.2014 16:43
Foto

P20e61t37r 61P53a30l28e72č76e18k 3610665874602

;-D;-D Tak to bych se tam klepal strachy že jsem v moci šíleného poustevníka. ;-D;-D Ale ne...jako fór to není špatný, já bych reagoval asi tak že si dám obojí, ale odděleně a že trvám na tom, že budu sledovat jak mi číšník bude zvlášť nalévat Mullera a zvlášť Thurgau a běda jak mi to smíchá.:-P

0/0
6.8.2014 16:53
Foto

T37i10n91a 65S20o83l88a15n12o74v60á 4617622442136

...a jmenuje se Láďa Hruška.

+3/0
6.8.2014 16:33
Foto

J96i62ř49í 63V66o71l91k92a 8547383854646

Tome, dobrý den. Co se týká vína, mám rád ta těžší. Jestli je polosuché či suché, záleží na tom, k čemu. Ale i bílá toho typu preferuji, ale co naplat, když je víno dobré, voňavé a zářivé, tak s kamarády vypijeme všechno do poslední kapičky. ;-D

+2/0
6.8.2014 14:43
Foto

M86i81l98a52d50a 35S47o58u47č72k43o98v77á 5486568516541

R^ Já nakupuji podle ročního období. V létě lehčí, v zimě těžší a někdy prostě "nějaké" jen tak na chuť ;-)

+3/0
6.8.2014 16:30
Foto

P67e20t24r 72P58a69l34e20č59e54k 3820445164462

Taky tak. Nejsem znalec, takže prostě podle chuti. Chutná mi ledové, ale to je cenově obvykle trochu vysoko. A také portské. I to je dražší, ale však toho nevypiji sud za týden.

+3/0
6.8.2014 16:43
Foto

Z37d33e28n11ě33k 13S32t19r35n25a85d 1645340296509

Tak tohle se táhne desetiletí zpátky do časů, kdy v našich luzích a hájích otravovali komáři. Tehdy cokoli sladšího bylo téměř s jistotou doslazováno řepným cukrem a byla na vínu páchána i jiná zvěrstva. U suchých vín byla alespoň jistá šance, že jsou přírodní.

Já osobně piju většinou do polosucha, ale záleží případ od případu. Pil jsem vína prakticky bez zbytkového cukru a huba se mi po nich nekroutila a naopak vína s poměrně značným zbytkovým cukrem, u nichž dominovala přirozená chuť odrůdy a nikoli sladká chuť zbytkového cukru.

+1/0
6.8.2014 14:36
Foto

J84a28r25o49s47l85a27v 71N91á37p21r73s41t90e80k 6635236

Copak řepný cukr, to se dá přežít. Fridex je horší

+1/0
6.8.2014 14:40
Foto

T40i35n16a 75S58o46l32a48n32o57v84á 4977852932446

Vida, praktické důvody by mě nenapadly... R^

+1/0
6.8.2014 15:07
Foto

T14i69n73a 36S66o94l68a59n19o60v36á 4737212382906

My rádi bílé polosladké a nestydíme se za to! 

Ale je fakt, že ta posedlost suchým nějakou módou zavání... Mám přátele, kteří suché opravdu můžou, ale znám i lidi, kteří suchého upijí, zašklebí se jak čerti a se staženým úsměvem prohlásí "Jo, to je vono!"

Tuhle jsme si s přítelem dělali srandu, že pro jednou nějaké skousneme, abychom si do lahve od něj mohli přelévat to naše oblíbené chardonnay a nevypadali jak blbci :-):-)

+6/0
6.8.2014 14:00
Foto

P28e54t60r 72P34a98l23e74č36e80k 3910115254372

Jako...pokud někomu vyhovuje víno které člověku zmuchlá držku jak starý noviny, jest to jeho věcí. Ale proč to někdo musí pít i když mu to nechutná a pak se tvářit jako znalec a že tohle je to pravé...to nikdy nepochopím. Domněnka že čím kyselejší, tím víc adidas, je poněkud legrační a na trhu je řada výborných vín polosladkých a sladkých, dezertních, apod.

+3/0
6.8.2014 14:12
Foto

T42i72n15a 43S75o68l70a26n53o95v28á 4717742952246

"čím kyselejší, tím víc adidas" :))) to jste vystihl!

+3/0
6.8.2014 14:15
Foto

J32a72r21a 19R41a39n39k 1471236689451

Nejsem znalec, jdu podle chuti a vyhravaji u mne vina z Chile, z evropskych pak Game a Gewuerztraminer. Svou "suchosti" mi dost krivil usmev Veltliner;-)

+3/0
6.8.2014 16:21

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz